De Dulle Griet

Fritz Mayer van den Bergh leefde in de tweede helft van de 19e eeuw, reisde veel en had een fijne neus voor kunst. Omdat in zijn tijd Pieter Bruegel de Oude nog niet de faam had van vandaag, kon hij voor weinig geld prenten van zijn hand kopen, en een schilderij dat ergens onopvallend aangeboden…

Fritz Mayer van den Bergh leefde in de tweede helft van de 19e eeuw, reisde veel en had een fijne neus voor kunst. Omdat in zijn tijd Pieter Bruegel de Oude nog niet de faam had van vandaag, kon hij voor weinig geld prenten van zijn hand kopen, en een schilderij dat ergens onopvallend aangeboden werd. Daardoor komt het dat wij nu zomaar in een drukke straat in Antwerpen, op de Lange Gasthuisstraat 19, in zijn tot museum omgedoopt woonhuis, het museum Mayer van den Bergh, dit bijna 500 jaar oud magisch tafereel van de geniale Bruegel kunnen bewonderen: “De Dulle Griet”. (www.museummayervandenbergh.be)
Waarvan de titel voor velen van mijn generatie ook bekend werd door het gelijknamige Suske en Wiske album, dat de nieuwsgierigheid op gang bracht. Begin dit jaar kwam het paneel weer terug van een zorgvuldige restauratie en de fotografe Ans Brys (haar werk is overigens ook niet mis! www.ansbrys.com) maakte hier een fotoreportage van.
De onlangs overleden acteur Rutger Hauer speelde zeven jaar geleden de rol van Pieter Bruegel in een interessant video-experiment van multimediakunstenaar Lech Majewski.

Tags: