Encyclopedie in zegels

Lang heb ik mij afgevraagd waarom dit plaatjesboek toch zo’n grote indruk op mij als achtjarige maakte, dat ik het niet vergeten kon. De plaatjes, voor- en achterin het boek, moest je er zelf in plakken, stonden gebrand op mijn netvlies. Ik dacht dat het deel uitmaakte van de serie: “Wereld in beeld”, maar onlangs ontdekte ik dat de ware titel “Encyclopedie in zegels” was, met als onderwerp “Wonderen der natuur”. Via Marktplaats vond ik een tweedehands exemplaar en de schok der herkenning was groot. Alsof je na vele jaren een oude bekende ontmoet. Elk plaatje kon ik mij nog precies herinneren. Bovendien merk ik dat elk onderwerp uit dit boek nog altijd mijn warme interesse heeft: prehistorie, kometen, meteoren, poollicht, zonsverduistering, grotten, piramides, diepzee, vulkanen, geisers, tsunami’s en onweersstormen – alles komt voorbij in dit onvolprezen educatief meesterwerkje, geschreven door Anne Terry White en werkelijk práchtig geïllustreerd door George Solonevich. De eerste druk van het album werd in 1960 in New York uitgegeven door Golden Press.